Andere

Galactic

Dit Belgisch bedrijf is gespecialiseerd in fermentatie en produceert natuurlijke antimicrobiële oplossingen voor de voedingsindustrie. Het produceert ook melkzuur en lactaten die worden gebruikt in dierenvoeding, cosmetica en de industrie.
In 2021 draaide de nieuwe Chinese fabriek op volle toeren, waardoor de groep opnieuw het productieniveau van vóór 2018 kon bereiken winstgevend was. Er werd een nieuw verkoopkantoor geopend in Mexico. De wereldwijde vraag naar melkzuur blijft zeer groot als gevolg van het succes van PLA overal ter wereld. Dankzij haar deskundigheid inzake fermentatie kon de groep verder diversifiëren in de natuurlijke antimicrobiële producten, waarnaar steeds meer vraag is in de voedingssector.
Ze heeft ook haar onderzoeksprogramma's hervat om nieuwe verbindingen te produceren die als basis kunnen dienen voor de groene chemie, die waarschijnlijk op termijn alle organische chemie op basis van aardolie zal vervangen.
Galactic zal zich blijven ontwikkelen op basis van deze 2 pijlers:

  • natuurlijke voedingsingrediënten die wereldwijd worden verkocht;
  • nieuwe technologieën voor de productie van chemische producten op basis van biomassa in plaats van aardolie, evenzeer met een mondiale visie.

Met die doelen blijft het investeren in uitrusting en personeel om aan de sterke vraag van zijn markten te kunnen blijven voldoen.

 

Futerro

Futerro, dochteronderneming van de Galactic-groep, is gespecialiseerd in de productie van PLA, een bioplastisch hernieuwbaar product op basis van melkzuur.
Tegen 2021 draaiden haar twee Chinese fabrieken (in partnerschap met BBCA Biotechnology) op volle toeren:

  • B&F LA (deelneming van 15%): met een productiecapaciteit van 80.000 ton melkzuur.
  • B&F PLA (deelneming van 26%): met een capaciteit van 30.000 ton polymelkzuur (fase 1).

In de loop van het jaar verhoogden Futerro en zijn Chinese partner ook de capaciteit van hun twee fabrieken tot:

  • B&F LA: 200.000 mT, waarmee het qua capaciteit de grootste melkzuurfabriek ter wereld is;
  • B&F PLA: 100.000 mT, waarmee het qua capaciteit de op één na grootste PLA-fabriek ter wereld is.

Dankzij zijn goede eigenschappen, de vraag van de consument om zo snel mogelijk af te stappen van plastics op basis van aardolie en bepaalde nationale wetgevingen die aanmoedigen dat nu al te doen, groeit de markt voor PLA wereldwijd snel. De belangrijkste toepassingen zijn op dit moment verpakkingen, wegwerpproducten, textiel, 3D-printing en composietmaterialen.

Gezien het succes van PLA wil Futerro zijn groei voortzetten met nieuwe fabrieken in Europa en de VS. Er worden meerdere sites onderzocht en binnenkort zouden fondsen moeten worden geworven om de uitbreiding mogelijk te maken. Futerro werkt nu aan de versterking van zijn teams om zich voor te bereiden op die industriële en commerciële uitbreiding.

Ÿnsect

Ÿnsect is wereldleider in de productie van natuurlijke eiwitten en meststoffen op basis van insecten. Het is ontstaan uit eenvoudige observaties. Tegen 2050:

  • moet de voedselproductie met meer dan 70% toenemen om aan de behoeften van de wereldbevolking te voldoen, en dat met slechts 5% meer bebouwbaar land;
  • moeten de broeikasgassen dalen met 70%;
  • zal naar schatting het eiwitverbruik met ongeveer 52% toenemen, terwijl momenteel 20% van de visvangst in de wereld wordt gebruikt om gekweekte vis te voeden en 70% van de landbouwgrond in de wereld voor de veeteelt wordt gebruikt.

Op basis van die observaties werd Ÿnsect in 2011 opgericht in Parijs (Frankrijk) door wetenschappers en milieuactivisten. Het bedrijf is lid van Next40 en B Corp-gecertificeerd en verwerkt insecten tot hoogwaardige ingrediënten met een hoge voedingswaarde voor huisdieren, vissen, planten en mensen. Vanuit zijn speciaal daarvoor gebouwde ultramoderne boerderijen biedt Ÿnsect een biologische oplossing die op lange termijn duurzaam is om de consumptie van eiwitten en planten te versnellen. Ÿnsect gebruikt baanbrekende eigen technologie die beschermd wordt door 341 octrooien in 41 categorieën om meeltorren en buffalokevers te produceren in klimaat- en biodiversiteitsbevorderende verticale kwekerijen. Ÿnsect baat twee productiesites uit, één in het Franse Dole (sinds 2016) en één in Nederland (sinds 2017), en bouwt momenteel een derde site in het Franse Amiens, de grootste verticale boerderij ter wereld. Het bedrijf met 250 werknemers heeft circa USD 425 miljoen opgehaald bij grote mondiale investeringsfondsen, banken en overheidsinstellingen en heeft al voor meer dan USD 135 miljoen aan overeenkomsten gesloten. Ÿnsect exporteert zijn producten wereldwijd en biedt een natuurlijk, gezond, veilig en duurzaam alternatief voor eiwitten door gebruik te maken van innovatieve technologie om zijn verticale boerderijen te creëren en zijn insecten te kweken met een minimale impact op de planeet. Voor het kweken van één kilo insecteneiwitten is bijvoorbeeld tien keer minder landbouwgrond nodig dan voor het kweken van één kilo dierlijk eiwitten.

Tegen 2030 wil Ÿnsect wereldwijd minstens tien verticale boerderijen hebben met aanwezigheid in Europa, Azië en Amerika.