Vastgoed : in Europa

In partnerschap

EAGLESTONE (www.eaglestone.group) had in 2022 zijn beste jaar ooit met een EBITDA van EUR 52 miljoen en een nettoresultaat van EUR 25 miljoen. In 2022 vergrootte Eaglestone zijn aanwezigheid in Frankrijk door de volledige overname van de Cardinal-group, die actief is in drie sectoren:

  • vastgoedontwikkeling (Cardinal Promotion);
  • beheer van studentenwoningen (Cardinal Gestion);
  • fondsbeheer via Foncière Cardinal (35% eigendom van Cardinal Promotion in partnerschap met de Caisse d’Épargne Rhône Alpes en het ‘family office’ Aquasourça).

Door die overname versterkt de groep zijn positie in Frankrijk, waar ze al aanwezig waren na de overname van Interconstruction, een projectontwikkelaar in de regio Ile de France. Aangezien de overname plaatsvond in juli 2022, zijn de cijfers van Cardinal slechts voor zes maanden geconsolideerd. Om de Eaglestone-
group te helpen bij die overname heeft Compagnie du Bois Sauvage een aandeelhouderslening van EUR 25 miljoen verstrekt. Cardinal draagt ook bij aan de sectorale diversificatie van de groep door de aanwezigheid in de bouw van woningen, kantoren, hotels en ziekenhuizen en in de bouw en het beheer van studentenwoningen (meer dan 5.000 eenheden in 43 gebouwen in Frankrijk).
Zo heeft in Frankrijk de holding Eaglestone France, die eigenaar is van Cardinal en Interconstruction, momenteel een ontwikkelingsportefeuille van meer dan 500.000 m², verdeeld over meer dan tachtig projecten. Op het niveau van de groep, die aanwezig is in België, Luxemburg en Frankrijk, bestrijkt de portefeuille meer dan 800.000 m² verdeeld over meer dan 115 projecten met de komende jaren een verwachte omzet van meer dan EUR 4 miljard, wat een goede sectorale en geografische diversificatie biedt.
Enkele opmerkelijke transacties in 2022… Eaglestone Belgium heeft zijn K-nopy-project verkocht aan de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in Brussel. Eaglestone Luxembourg heeft een strategische site aangekocht aan de Cloche d’Or, die meer dan 8.700 m² kantoorruimte zal bieden als deel van een architecturaal en koolstofneutraal project.
Compagnie du Bois Sauvage heeft ook een belang van 15% verworven in Esch 404 s.a.r.l., dat eigenaar en ontwikkelaar is van het emblematische kantoorproject PRISM met meer dan 5.000 m² kantoorruimte, en is daarmee partner geworden van Eaglestone Luxembourg. Interconstruction heeft, in samenwerking met Emerige, een kantoorgebouw in Courbevoie (Frankrijk), ‘le Veronese’ omgevormd tot meer dan 400 studentenwoningen en wooneenheden. In 2022 heeft Interconstruction 7 nieuwe projecten aangekocht en heeft het meer dan 1.000 appartementen in de regio Parijs verkocht, deels in blokken aan institutionele beleggers en deels als eenheden aan particulieren.
Dankzij Cardinal Gestion is de groep verzekerd van terugkerende inkomsten uit het beheer van de studentenwoningen.
De Eaglestone-group telt momenteel 238 medewerkers en wil zowel organisch als via strategische M&A-deals verder groeien.

Project Twin Falls – Eaglestone (België)
FIDENTIA BELUX OFFICES (www.fidentia.be) is een vastgoedvennootschap die actief is in de sector van kantoor- en woongebouwen in België en Luxemburg met als doel onder meer de energiezuinigheid van de verworven gebouwen te verbeteren. Het fonds is nu volledig belegd.
FIRST RETAIL INTERNATIONAL 2 NV (FRI 2) (www.mitiska-reim.com) is actief in de ontwikkeling van commerciële-activiteitenparken in Europa. Het fonds wordt gepromoot door Mitiska Reim.
MITISKA EUROPEAN REAL ESTATE PARTNERS 3 NV (MEREP 3) (www.mitiska-reim.com) is een fonds, waarin Compagnie du Bois Sauvage in 2022 EUR 20 miljoen heeft toegezegd en dat eveneens wordt ontwikkeld door Mitiska Reim, dat over heel Europa sneller kansen wil creëren op de markt van het lokaal vastgoed en richt zich daarbij op winkelparken en op de stedelijke ‘last mile’-logistiek. MEREP 3 wil inspelen op de groeiende vraag naar stedelijke inbreidingssites die toegankelijke locaties, betaalbare gebouwen, flexibele ontwerpen en duurzame oplossingen bieden aan een toenemend aantal eindgebruikers.
OXYGEN DEVELOPMENT SA is een vastgoedproject voor de bouw van een woongebouw met 89 appartementen in Oudergem (België) (waarvan nog slechts 6 parkings moeten worden verkocht), gepromoot door Besix Real Estate Development (www.besixred.com).

PRAÇA DE ESPANHA is een vastgoedproject in twee bouwfasen voor in totaal 280 appartementen in Lissabon (Portugal), gepromoot door Besix Real Estate Development (www.besixred.com).

In eigen bezit

Compagnie du Bois Sauvage bezit zelf verschillende onroerende goederen:

  • De gebouwen op de vestiging van de zetel en op Treurenberg (3.000 m² kantoorruimte, 2.000 m² woonruimte en 70 m² handelsruimte).
  • Verscheidene andere ruimten en terreinen in de provincies Luik en Henegouwen.
  • Een appartement in Luxemburg (100 m²).