Oorsprong

De naam “Bois Sauvage” komt van de plaats in Brussel waar de maatschappelijke zetel van de vennootschap gevestigd is. De plaats “Wilde Wouter”, vertaald naar “Bois Sauvage”, bevond zich ooit tussen de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal en de eerste stadsomwalling van Brussel.

Van deze 13de-eeuwse omwalling blijven nog slechts enkele muurfragmenten over, zoals de Wilde Woudarcaden, die op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen door onze vennootschap werden gerenoveerd.

De renovatie van deze site leverde de vennootschap in 1992 de Prijs van de Kunstwijk op. Tien jaar later, in 2002, werd deze prestigieuze prijs nogmaals aan de Compagnie toegekend ter gelegenheid van de renovatie van de Treurenbergsite.

Compagnie du Bois Sauvage is het resultaat van een samenvoeging van negentien ondernemingen met erg uiteenlopende oorsprong en activiteiten zoals de Fours Lecocq, de Compagnie Financière Nagelmackers, les Charbonnages d'Hensies-Pommeroeul, Entrema en Somikin (mijnmaatschappij van Kindu). Sommige ervan waren meer dan een eeuw oud. Sommige ondernemingen waren te klein om een grote economische rol te spelen, anderen waren actief in een voorbijgestreefde markt, nog anderen waren in vereffening en zo gedoemd om te verdwijnen.

De samenvoeging was dan ook niet meer dan de bevestiging van een feitelijke toestand, en sloot perfect aan bij de strategie van stabiliteit en het streven naar economische en financiële heropleving van de vennootschap.

De fusie door overname van de moedermaatschappij Surongo in juli 2002 betekende een mijlpaal in de ontwikkeling van de Groep, die hierdoor een eenvoudiger structuur kreeg. Vandaag bestaat de Groep uit Entreprises et Chemins de Fer en Chine (hoofdaandeelhouder) en de werkmaatschappij Compagnie du Bois Sauvage.

De nalatenschap van Guy Paquot oefent zeggenschap uit over Fingaren CVA, dat zeggenschap uitoefent over Entreprises et Chemins de Fer en Chine NV. Per 31 december 2019 houden zij samen 50,21% van Compagnie du Bois Sauvage. Voor 49,79% van het kapitaal bestaat er bij weten van de Vennootschap geen aandeelhouderspact (zie ook de structuur van het aandeelhouderschap).